Stories

Back

Yliopistosairaaloiden tutkimusrahoituksen leikkaus nakertaisi terveysinnovaatioiden tulevaisuutta

 

Yliopistosairaaloiden tutkimusrahoituksen leikkaus nakertaisi terveysinnovaatioiden tulevaisuutta

YLE uutisoi tiistaina 21.8.2018 valtiovarainministeriön kaavailevan jopa neljänneksen leikkauksia yliopistosairaaloiden tutkimusrahoitukseen. Euroissa tämä tarkoittaisi jopa kuuden miljoonan vähennystä kliiniselle tutkimukselle elintärkeään rahoitukseen.

Tutkimusrahoituksen leikkauksella olisi erittäin negatiivinen vaikutus myös kaikille suomalaisille terveysalan innovaatioille ja kehitykselle. Suomalainen terveysteknologia-ala on ollut merkittävässä kasvussa viime vuodet, ja Suomi oli vuonna 2017 maailman kolmen vahvimman terveysteknologiamaan joukossa. Tämä asema on saavutettu nimenomaan panostamalla monialaiseen osaamiseen sekä innovatiiviseen ongelmanratkaisukykyyn, mikä nojaa laadukkaalle ja monipuoliselle tutkimukselle. Näiden panostusten ansiosta Suomessa on myös vahvassa kasvussa oleva terveys- ja hyvinvointialan kasvuyritysten ekosysteemi.

Tutkimusrahoituksesta leikkaaminen tilanteessa, jossa kaipaamme ja tarvitsemme uusia innovaatioita vastaamaan ikääntyvän väestön tarpeisiin ja takaamaan kaikille hyvän hoidon, tuntuu todella lyhytnäköiseltä. Erityisesti nyt kun sote-uudistuksen tulevaisuus ja vaikutukset ovat edelleen epävarmalla pohjalla, ei hallituksen pitäisi nyt leikata terveydenhuollon kehityksestä, vaan nimenomaan lisätä panostuksia. Suomella on kaikki mahdollisuudet tulla maailman terveysteknologian ykkösmaaksi, mutta se ei tapahdu tutkimusrahoitusta vähentämällä. Innovaatiot eivät synny tyhjästä, ja vähentämällä tutkimusresurssejä vaarannetaan myös maailman huipputasoisen suomalaisen terveydenhuollon tulevaisuus.

Terveysteknologia ja terveysinnovaatiot ovat kiinteä osa terveysalaa sekä merkittävä osa Suomen vientiteollisuutta ja yksi sen nopeimmin kasvavista korkean teknologian aloista. Suomalaisen terveysteknologian vienti kasvoi vuonna 2016 lähes kymmenellä prosentilla ja 2017 yli viidellä prosentilla, ollen arvoltaan yli kaksi miljardia euroa. Toimialan kauppataseen ylijäämä on yli miljardi euroa ja ala työllistää Suomessa noin 12 000 ihmistä.  

Lisätietoa: Raportti suomalaisista terveysalan startup- ja kasvuyrityksistä 2017

Liked the story? Share it!
Back to top
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial

Subscribe to Upgraded's Monthly Newsletter!

HealthTech Industry news to your email, once a month or so. No spamming, no strings attached - just all you need to know.

You have now successfully subscribed to the newsletter!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Upgraded will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.